Heeft Social Media toegevoegde waarde?

Hier een korte historie van mijn social media verleden

 • 2007 ingeschreven op Facebook
 • 2008 ingeschreven op Linkedin
 • 2009 ingeschreven op Twitter
 • 2011 uitgeschreven bij alle 3
 • 2013 ingeschreven bij alle 3
 • 2018 uitgeschreven bij Facebook
 • 2019 ingeschreven bij Facebook
 • 2020 Linkedin in de slaapstand gezet en uitgelogd bij Twitter

Zoals je ziet heb ik een haat liefde verhouding met social media.

Voordelen van social media

De grootste voordelen van social media zijn

 • op de hoogte blijven van wat er gebeurt in de wereld (Twitter)
 • verbonden blijven met vrienden en kennissen (Facebook)
 • je zakelijke netwerk versterken (Linkedin)

Nadeel van social media

Social media is, tenminste voor zo iemand als mij, verslavend. Wanneer ik er eenmaal mee begin, kan ik er moeilijk vanaf blijven en dus verspil ik waardevolle tijd met het scrollen door tijdlijnen. En dat meerdere keren per dag.

En de voordelen, zijn die er eigenlijk wel? Vanuit mezelf bekeken, Linkedin heeft me nooit direct of indirect business opgeleverd. Ik haal mijn opdrachten en werk uit de samenwerking met anderen en ook voor hen is Linkedin niet het belangrijkste.

Met Twitter kun je zeker op de hoogte blijven, maar is dit platform nódig om op de hoogte te blijven? Voor mij niet want er zijn ook andere manieren.

als tweede of derde op de hoogte zijn is ook prima….

Facebook, tsja. Ik heb er leuke tijden beleefd, maar dat was vooral in het begin en daarna werd het mij te druk.

Zo bekeken wegen de voordelen niet op tegen het nadeel van tijdverspilling.

Deze zomer, in een tijd met een volle agenda gevolgd door een internet-arme vakantie, kwam daarom opnieuw het besluit: ik stop ermee.

Drastisch minderen

Nu leek het me volwassener om, in plaats van weer overal accounts te deleten, gewoon mijn gebruik aan banden te leggen en wel op de volgende manieren:

Linkedin

Linkedin heeft de optie om je account op hibernate (= slaapstand) te zetten. Dit betekent: ik ben op niet te vinden op Linkedin en het lijkt alsof mijn account is verwijderd, maar du moment dat ik weer inlog, ben ik opnieuw actief. Dat zou ik bijvoorbeeld kunnen doen om iemand een bericht te sturen van wie ik de contactgegevens anders niet heb. Tot nu toe heb ik dat niet gedaan.

Twitter

Ik wil mijn account wel aanhouden. Uit praktische overwegingen want af en toe gebruik ik het om de klantenservice van een of ander bedrijf te benaderen. Verder kijk ik nog heel af en toe (zonder in te loggen) op de twitter-feed van Nassim Taleb, mijn favoriete Twitteraar.

Facebook

Ik deed mee aan een online course waar een besloten Facebook groep onderdeel van uitmaakte. Daarom maakte ik opnieuw een account aan. Deze gebruik ik nu voor een zeer beperkt aantal groepen of pagina’s en ik ga er alleen naar toe wanneer ik er iets te zoeken heb en niet om door de tijdlijn te scrollen.

Resultaat

Ik voel me rustiger en beter. Ik heb absoluut niet het gevoel dat ik iets mis.

Ik vind eindelijk de tijd om artikelen en content voor deze website te produceren (ondanks een vollere agenda nu dan een paar jaar geleden).

En zoals altijd, het voelt goed om hier en daar tegen de stroom in te gaan in deze maatschappij.

Als je motivatie en inspiratie nodig hebt om soortgelijke stappen te zetten, lees dan eens de boeken Deep Work en Digital Minimalism van Cal Newport.

See you on the other side!

Vond je dit een leuk artikel?

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief (max 1x per maand) en ontvang mijn gedachten over persoonlijke ontwikkeling, productiviteit en ondernemen.