Kunnen to-do lijstjes schadelijk zijn voor je productiviteit?

to-do lijst

Mijn to-do lijst helpt me om belangrijk werk gedaan te krijgen. Ze helpt me ook herinneren om zaken te doen die op een specifieke dag of tijdstip gebeuren moeten.

Een eerste probleem met to-do lijstjes begint wanneer je er dingen aan toe gaat voegen waarvan je denkt dat je ze zou moeten doen in plaats van wat jij zelf belangrijk vindt. Dan ga je een hekel krijgen aan je lijst en is uitstelgedrag het gevolg.

Een ander probleem is wanneer je te veel taken voor een specifieke dag inplant. Al heb je aan het einde van de dag een aantal zaken gedaan, de losse eindjes zullen toch een teleurstellend gevoel geven. Beter plan je maximaal 3 taken in per dag zodat de kans dat je die afkrijgt zo groot mogelijk is. Alles wat daar nog bovenop komt zal als een bonus voelen.

Tenslotte, wees geen slaaf van je lijstje. Als je echt zin hebt om een bepaalde taak op te pakken ondanks dat deze niet op je lijst staat, doe het gewoon. En omgekeerd, voel je vandaag een aversie tegen een bepaalde taak die op je lijst staat, laat ‘m dan gaan. Laat ruimte over voor je intu├»tie en vertrouw haar.

Oorspronkelijk beantwoord op Quora