Jortt automatiseren (deel 2)

In mijn vorige artikel, heb ik uitgelegd hoe je je boekhouding kunt automatiseren met Jortt en deelde ik de resultaten van mijn eerste experiment hiermee.

Inmiddels ben ik weer een stap verder. Ik heb de Btw aangifte van het 1e kwartaal 2020 gedaan en het is me gelukt een groter deel van mijn banktransacties automatisch (en correct!) in te laten boeken.

De precieze resultaten deel ik zometeen, maar eerst het antwoord op de vraag die een collega me stelde na het vorige artikel:

“Rob, automatiseren is leuk, maar wat is het hogere doel erachter?”

Vrede en harmonie op aarde natuurlijk, zoals bij alles wat ik poog te doen. Maar laat me dat terugbrengen naar de eerste stap.

Waarom automatiseren?

Je kunt alleen automatiseren als je al een strak boekhoudproces hebt. Dus als je je tot doel stelt te gaan automatiseren, betekent dat dat je éérst je boekhouding op orde moet krijgen.

Bijvoorbeeld:

  • Een strikte scheiding aanhouden tussen zakelijke en privé transacties
  • Het aantal leveranciers verminderen en liefst die kiezen die met digitale facturen werken (die je automatisch naar Jortt kunt sturen)
  • Nadenken over zaken als tankpassen, parkmobile, NS Business card, etc om bonnenstroom te verminderen
  • Etc.

Je krijgt hierdoor een meer simpele en overzichtelijke boekhouding.

Ga je vervolgens automatiseren dan ga je:

Tijd besparen (van jezelf) en geld besparen (op je boekhouder). Je kunt meer focussen op je business en jouw unieke bijdrage aan de samenleving (wat niet boekhouden is).

Bonus: als je gaat groeien dan heb je alvast een schaalbare boekhouding onder je bedrijf liggen die beheersbaar blijft zelfs bij veel meer én verschillende transacties.

Resultaten

Ok dan nu de resultaten van mijn experiment, waarbij ik 66 transacties van mijn KNAB rekening uploadde naar Jortt. Dit is wat er gebeurde:

  • aantal banktransacties 66
  • aantal automatisch geboekt 61
  • aantal automatische boekingen gecorrigeerd 0
  • % transacties geautomatiseerd 92%
  • % automatische boekingen in 1x goed 100%

Het aantal banktransacties dat in 1x goed werd ingeboekt: 92%

Vorige keer was dit 22%. Een flinke verbetering! De winst heb ik behaald door voor elke transactie die vorige keer niet automatisch werd ingeboekt een regel te maken, maar ook door gedisciplineerd te zijn in het niet privé dingen van de zakelijke rekening betalen.

In totaal was ik zo’n 35 minuten bezig met mijn Btw aangifte inclusief de daadwerkelijke aangifte + betaling. Het grootste gedeelte van de tijd ging erin zitten downloads te maken van mijn OV-chipkaart en een paar facturen te verwerken die buiten mijn zakelijke rekening om werden betaald.

Verbeter ideeën

Ik heb al weer een paar ideeën hoe het de volgende keer nog efficiënter kan. Die lees je dan na het 2e kwartaal.

Volgen? Schrijf je hier in voor mijn nieuwsbrief.